God, haat en geweren

God, haat en geweren
Uitgeverij Houtekiet, 2002

In januari 2001 was George W. Bush president van de VS geworden en zijn beleid verbijsterde de wereld. Hij was een president zoals niemand buiten de VS ooit had gezien. Vooral na de aanslagen van 11 september 2001 (9/11) brak hij op de meeste belangrijke punten met het beleid van al zijn voorgangers, onder wie ook zijn eigen vader George H.W. Bush, door een radicale koers te volgen en de wereld op te delen in goed en slecht.

‘You’re either with us or against us’ zei hij openlijk. Oude bondgenoten keken verbijsterd toe en raakten zelf verdeeld door wat Washington begon te doen.

Het thema van dit boek is dat het presidentschap van George W vooral verklaard moet worden vanuit het gedachtegoed van de zuidelijke staten op de Amerikaanse politiek. Hoewel het Zuiden in de 19de eeuw de burgeroorlog verloor tegen de noordelijke staten heeft het de afgelopen decennia de hele Amerikaanse manier van denken diepgaand beïnvloed met zijn opvattingen over godsdienst, wapendracht en morele kwesties.

De titel is een woordspeling op het aloude ‘God, gays and guns’ (God, homo’s en geweren) waarmee Republikeinse kandidaten bij verkiezingen telkens hun achterban proberen te mobiliseren tegen wat zij noemen het ‘progressieve’ establishment in Washington en New York of LA.

Terug naar boven