Laat De Bruyn maar snel met een nieuw verhaal komen 

In 2017 werd ik blij verrast door deze auteur toen ik Fatale vriendschap, van zijn hand las. Dus toen ik zag dat De laatste stap, ook met Eric Michiels in de hoofdrol, zou verschijnen, werd ik erg enthousiast. 

Je betreedt meteen bij hoofdstuk 1 samen met Michiels en zijn team de plaats delict. In het eerste hoofdstuk komen zij namelijk met hun auto aan bij de plaats delict en stappen uit op de plek waar het lijk gevonden is, en hierdoor merk ik dat ik meteen in het verhaal zit en snel door wil lezen. Wat is er hier aan de hand? Wat is er met deze persoon gebeurd? Allerlei vragen spoken door mijn hoofd, waar ik graag een antwoord op wil hebben. Voor mij is het bij een politiethriller altijd belangrijk dat ik het gevoel heb dat ik bij de rechercheurs over de schouder mee kan kijken en speuren. Dit is bij dit verhaal ook het geval. 

Persoonlijk ben ik van mening dat De laatste stap een Vlaamse politiethriller is zoals een Vlaamse politiethriller, voor mijn gevoel, hoort te zijn. Normaal gesproken heb ik, bij een Vlaamse thriller, vaak het idee dat er té veel mythische en religieuze verhaallijnen inzitten. Dit is, bij het werk van Paul de Bruyn, helemaal niet van toepassing. En dit juich ik erg toe en kan ik erg waarderen. Hierdoor leest het verhaal als een sneltrein. De Bruyn heeft het verhaal zo geschreven dat ik, elke keer als ik een hoofdstuk uit had, nog even een stukje verder wilde lezen en ik het boek moeilijk aan de kant kon leggen.

Ondanks dat hij al eerder een boek heeft geschreven met commissaris Eric Michiels in de hoofdrol, is dit boek zeker als standalone te lezen. De onderwerpen die De Bruyn aankaart in het verhaal zijn vrij duidelijk, en tegenwoordig helaas steeds meer werkelijkheid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld radicalisering, haat en Racisme. Helaas is hier in de echte wereld niet meer aan te ontkomen en daardoor voelt dit verhaal ook zo waarheidsgetrouw aan.

Ik heb ‘De laatste stap’ met veel plezier gelezen. Laat De Bruyn maar snel met een nieuw verhaal komen met commissaris Eric Michiels in de hoofdrol, want Michiels en zijn team kunnen nog veel zaken tot een goed einde brengen.

Terug naar boven