Filmisch geschreven en een ware ‘whodunit’

Terwijl in volle zomer de hitte niet te harden is, wordt op 1 augustus op de Hobokense polder een lijk gevonden. De man is gemarteld en op een gruwelijke wijze vermoord. Zijn wagen wordt enkele honderden meters  verder uitgebrand teruggevonden. Inspecteur Eric Michiels en zijn team worden op de zaak gezet, in het bijzonder zijn medewerkster Julie Winters, waarmee hij een heel goede – lees quasi amoureuze – verstandhouding mee heeft. De nummerplaat van de auto brengt hen tot bij Bert Peeters, een leraar die recent ontslagen is omwille van een discussie met een leerling van Marokkaanse afkomst. Peeters was blijkbaar vroeger journalist en is aan lager wal geraakt. Vooral het ontslag op school heeft hem verder de dieperik in gesleurd. Via zijn telefoon kunnen zijn laatste contacten achterhaald worden. Bij deze laatste contacten horen Nick Borgers, zijn chef vroeger bij de krant en een gerenommeerd journalist en TV-figuur, die nu in Italië woont en Dina Kuijpers, een ex-collega die bekend stond als militant lesbienne. Zij is de laatste tijd dikwijls gezien met een jonge moslima en zelf liet zij zich voor moslima doorgaan. Eric Michiels en zijn team willen Dina Kuijpers zo vlug mogelijk te spreken krijgen, maar blijken te laat. Zij is vermoord terug gevonden op haar appartement. De Marokkaanse leerling en zijn broer zijn ondertussen spoorloos. De info die het team kan verzamelen omtrent Bert Peeters leidt naar een extreemrechtse organisatie… ‘De laatste stap’ van Paul de Bruyn (1954) is filmisch geschreven en leest heel vlot. Het verhaal is een ware ‘whodunit’, waarbij het onderzoek in al zijn facetten nauwkeurig beschreven wordt (de auteur heeft zich grondig gedocumenteerd). ‘De laatste stap’ is eerder een spannende misdaad- of politieroman, dan een ‘thriller’ zoals op het voorlat vermeld staat. Paul de Bruyn is journalist-schrijver en schreef non-fictie omtrent de Amerikaanse politiek en de misdaadverhalen ‘Het laatste gesprek’ en ‘Fatale vriendschap’.

Stefaan Pennynck

Terug naar boven